De schrijnwerkers en interieurbouwers hebben veel werk. 4 op de 10 zegt dat hun orderboekje nog beter gevuld is dan vorig jaar. Ze zijn dan ook op zoek naar extra werkkrachten. Een bijna onmogelijke zoektocht, zegt 98%! 85% van de schrijnwerkbedrijven investeert dan maar in een modern, grotendeels geautomatiseerd machinepark. Dat blijkt uit de enquête die Bouwunie hield bij haar leden-schrijnwerkers en –interieurbouwers. Pol Clement uit Pepingen is de nieuwe voorzitter van Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers.

Opvallend t.o.v. de voorgaande jaren is dat de schrijnwerkers nu wat meer actief zijn in binnenschrijnwerk en interieurbouw en iets minder in buitenschrijnwerk. Ook houtskeletbouw wordt vaker genoemd. 96% van de ondervraagde bedrijven zijn zelf rechtstreeks actief op de particuliere renovatiemarkt. 73% heeft klanten in de nieuwbouw. 48% werkt voor andere bedrijven. 10% werkt voor de zorgsector, in scholen of ziekenhuizen. 11% voert rechtstreeks overheidsopdrachten uit. 51% besteedt opdrachten, of een deel ervan, uit. 59% werkt (ook) zelf (al eens) als onderaannemer. Bij 2 op de 3 vertegenwoordigt onderaanneming minder dan 20% van de omzet. Amper 7% van de schrijnwerkers werkt zo goed als uitsluitend onderaanneming.

92% van de ondervraagde bedrijven heeft voldoende of zelfs te veel werk (30%). Dat is zelfs nog meer dan vorig jaar, toen ook al opvallend hoge cijfers opgetekend werden (resp. 90% en 20%). De orderboekjes zijn goed gevuld. 48% is nog fulltime bezig voor 1 tot 3 maanden. 10% zit goed voor meer dan een half jaar. 38% zegt dat zijn orderboekje nu dikker is dan vorig jaar. Bij 12% lopen de opdrachten tot minder ver in de tijd. Ook dit is beter dan vorig jaar.

Door het hoge werkvolume is ook de vraag naar extra werkkrachten groot. 37% van de schrijnwerkbedrijven heeft in 2019 mensen aangeworven. Bij een heel aantal ging het om een vervanging van iemand die wegging (pensioen, ontslag …), bij de helft om een bijkomende persoon. 40% van de bedrijven is momenteel op zoek naar nieuwe werkkrachten. Bij 7 op de 10 gaat het om extra
mensen.

Het vinden van nieuwe werkkrachten is wel aartsmoeilijk, aldus 98%. 62% spreekt van “bijna onmogelijk”, 36% houdt het op “moeizaam”. Om vacatures in te vullen doet 36% al eens beroep op uitzendkrachten, maar amper 6% is daar echt tevreden over.

Oneerlijke concurrentie
Ondanks het hoge werkvolume blijft de concurrentie hard. De schrijnwerkers doelen dan vooral op de oneerlijke concurrentie, van buitenlanders (57% heeft daar last van) en bijklussers (56%), maar ook van vormen van sociale fraude zoals schijnzelfstandigen (44%), bedrijven die hun werknemers in een verkeerd – goedkoper – paritair comité onderbrengen (20%) of die misbruik maken van het systeem van de tijdelijke werkloosheid (17%). Hoe meer de schrijnwerkers onderworpen worden aan regeltjes en eisen, hoe talrijker de mogelijkheden voor oneerlijkheid. 52% zegt echt last te hebben van de oneerlijke concurrentie. En die oneerlijke concurrentie neemt toe, volgens 59%.


CFE start Wood Shapers

Wood Shapers moet de vastgoedsector in beweging zetten door de ontwikkeling van omvangrijke bouwprojecten in hout vanuit een totaalvisie. De bouwsector is nog steeds verantwoordelijk voor 38% van de totale CO2-uitstoot en daar wil de nieuwe vastgoedspeler iets aan doen. Het bedrijf neemt alle taken op zich: van het uittekenen van het ontwerp, tot de eigenlijke bouw en alle stappen die hiertussen liggen, zoals onder meer de prefabricatie van de verschillende houtonderdelen.

Omdat klassieke bouwgrondstoffen zoals beton volgens CFE en Wood Shapers schaarser worden en de koolstofafdruk van gebouwen meer dan ooit een uitdaging is, biedt hout een welgekomen alternatief. Hout absorbeert CO2 en kan het opslaan waardoor bouwen een stuk duurzamer wordt. Wood Shapers is ontstaan uit een samenwerking tussen twee ervaren vastgoedspelers: BPI Real Estate en CFE Contracting.

Zoals de naam al doet vermoeden legt Wood Shapers zich toe op bouwconstructies die vooral uit hout bestaan. Daarnaast gaat Wood Shapers ook op zoek naar alternatieve/hybride bouwoplossingen die de koolstofafdruk beperken. Wood Shapers neemt hierbij alle etappes op zich, van het ontwerp tot constructie en promotie van het gebouw. Met de juiste technologieën is het mogelijk om gebouwen tot 80 m hoog (24 verdiepingen) op te trekken.

Hout biedt volgens Wood Shapers een betere thermische isolatie dan beton en omdat het minder zwaar is, vergt het minder transport -zeven keer minder dan bij een klassieke bouwwerf-waardoor ook dat weer een gunstig effect heeft op de CO2-uitstoot. Voor het optrekken van grote constructies in hout is wel specifieke kennis vereist. Er wordt dan volgens het ‘legoprincipe’ gewerkt. “Alle onderdelen worden vooraf geprefabriceerd. Dit vergemakkelijkt het eigenlijke bouwproces waardoor de bouwtermijn met 20% kan worden ingekort. Dit zorgt voor een snellere return on investment en minder werfhinder voor de omwonenden. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen we ook bestaande gebouwen renoveren. Het gaat dus niet alleen over nieuwe constructies. Omdat hout lichter is -40% minder zwaar dan beton- kunnen ook makkelijker verdiepingen worden toegevoegd aan bestaande gebouwen, wat de capaciteit verhoogt. Zo wordt tegemoetgekomen aan de stijgende demografische groei”, zegt Manu Coppens, bestuurder van Wood Shapers.

“De werking en de productiviteit van de bouwsector is de voorbije vijftig jaar amper geëvolueerd, het is dus tijd om een versnelling hoger te schakelen. Men is zich algemeen steeds meer bewust van de maatschappelijke impact en de gevolgen voor het milieu van een bepaalde investering. Wood Shapers wil hier een motor van verandering in zijn. Wij zijn nog in start up-modus en willen de bouwsector in beweging zetten door het milieu, het welzijn van de bewoners en de techniek terug met elkaar in evenwicht te brengen”, stelt Coppens.

Voor Wood Shapers slaan twee vastgoedbedrijven de handen in elkaar. Beide partners zijn niet aan hun proefstuk toe en kunnen terugvallen op jaren ervaring binnen de sector. BPI Real Estate staat in voor de kwaliteit van het ontwerp en de vastgoedontwikkeling, CFE Contracting heeft de speciale bouwtechnieken in huis die het mogelijk maken om in hout te bouwen. BPI Real Estate brengt de gebouwen nadien ook op de vastgoedmarkt. Beide spelers hebben reeds ervaring op vlak van houten constructies. Zo is CFE Contracting momenteel bezig met de renovatie van de Gare Maritime op de site van Thurn & Taxis in Brussel. De komende maanden staan er ook al projecten voor Wood Shapers gepland zoals de woningsite Erasmus Garden in Anderlecht en de toekomstige zetel van Baloise in het Groohertogdom Luxemburg.

Voor CFE zijn het niet de eerste stappen in de houtbouw. De bouwgroep nam in de zomer van 2010 een meerderheidsparticipatie in de Groep Terryn. De groep bestond op dat moment uit Korlam in Moorslede en Lamcol in Marche-en-Famenne (productie en montage van gelamelleerd hout voor dragende constructies), Spanbo in Moorslede (algemeen aannemer gespecialiseerd in industriële houtbouw), Ecotimber (engineered hout, opwaardering tot halffabrikaten voor de houtindustrie) en houthandel Terryn Hout in Moorslede. De Groep Terryn realiseerde toen een omzet van ongeveer 30 miljoen € met meer dan 120 medewerkers. Deze Groep Terryn behoort nog steeds tot CFE en is actief in houtverwerking, gelamelleerde houtconstructies, houtbouw in CLT en de industriebouw.

De activiteiten Houthandel en Ecotimber van de Groep Terryn werden in 2015 afgesplitst en ondergebracht in een nieuwe vennootschap die opnieuw Terryn Hout heet. Deze nieuwe vennootschap werd opgericht door Geert en Filiep Terryn.


 

Mortex

Naast waterdichte pleisters doen wij ook exclusief interieurontwerp en meubels op maat. Uw specialist in exclusieve Tadelakt, Mortex, Stuc Deco en Microtoppingprojecten. Artisanale uitstraling. Sierpleisters. Microtopping. Meubelontwerp. Services: Microtopping, Mortex.

Steenkorven plaatsen

Stijlvol, Robuust, A-Kwaliteit & Maatwerk. Ontdek Vandaag Uw Mogelijkheden! Voor Elke Stijl Tuin Kunnen Wij De Prachtigste En Meest Kwalitatieve Schanskorven Leveren! Levering Op Maat. Jarenlange Ervaring. Schanskorven Specialist. Breed Toepasbaar. Sfeer En Stijl.

Modern bouwen

Wanneer u er zeker van wilt zijn dat het bouwen van uw modern huis in de perfecte bouwstijl opgetrokken wordt, geheel naar uw wensen, dan bent u bij ons aan het perfecte adres. Tijdens een eerste persoonlijk gesprek bekijken we samen de mogelijkheden voor het bouwen van uw moderne woning